Luni, Noiembrie 04, 2024
   
Text Size

Prezentare

 

Scurt istoric

Sub egida Camerei de Comerț şi Industrie şi cu recunoașterea oficială venită din partea Ministerului Instrucțiunii Publice se înfiinţa, în 1921, Școala Elementară de Comerț Bacău. Anul 1925 reprezintă momentul înfiinţării Şcolii Superioare de Comerț Bacău, ce a funcționat pentru o scurtă perioadă împreună cu Școala Elementară de Comerț.

În anul 1936 se ȋnfiinţeazǎ Liceul Comercial de băieţi Bacău.

Perioada ce a urmat celui de-al Doilea Război Mondial a fost marcată de transformări radicale la toate nivelurile vieții sociale, instaurarea comunismului punându-şi amprenta şi asupra învăţământului economic. Legea pentru reforma învăţământului” din 1948 consfințea transformarea Şcolilor economice în Şcoli tehnice de administraţie economică. Consecințǎ a acestui act normativ, Liceul Comercial se transformă, succesiv, în Şcoala Tehnică Mixtă de Administraţie Economică (1948-1950) şi în Şcoala Medie Tehnică de Comerţ (1950-1955).

Deciziile luate, de către organismele statului de la acea vreme, au determinat desființarea activităților de educație în învăţământul economic si comercial pe o perioadǎ de 5 ani (1955-1960). În 1960 se înfiinţează Grupul Şcolar Comercial aflat în subordinea Ministerului Comerţului Interior. Grupul Şcolar Comercial cuprindea Şcoala Profesională Comercială (ce asigura, printre altele, cursuri pentru profesiile de vânzător şi bucătar) şi Şcoala Tehnică Comercială. Urmare a inițiativei Consiliului Popular Judeţean se înfiinţează, în 1966, Liceul Economic Bacău, unitate ce a funcționat, la început, în incinta Şcolii Generale nr. 10, si apoi în clădirea Liceului „Vasile Alecsandri”.

Începând cu 1969, Liceul Economic dobândește propriul local, pe strada 9 Mai, nr. 104. În anul 1972 Grupul Şcolar Comercial s-a comasat cu Liceul Economic.

Noua structură rezultată a funcționat sub denumirea de Grup Şcolar Comercial şi era subordonatǎ în continuare Ministerului Comerţului Interior.

În anul 1975 unitatea trece în subordinea Consiliului Popular Judeţean Bacău cu titulatura de Liceul Economic de Contabilitate şi Comerţ, schimbându-şi apoi denumirea, în 1978, în Liceul Economic şi de Drept administrativ.

În anul 1990, prin decizie a Ministerului Învăţământului, Liceul Economic şi de Drept Administrativ devine Grupul Şcolar Economic-Administrativ şi de Servicii Bacău. Aceasta titulatură se păstrează până în anul 2003, când Grupul Şcolar Economic-Administrativ şi de Servicii Bacău devine Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău.

Preluare din articolul "1921, anul intrarii in istorie...", publicat de catre prof. Stefan - Ioan Tecuceanu in nr. 14 al Revistei "Proiect XXI"

 

ION GHICA, PERSONALITATE REMARCABILĂ A CULTURII ROMÂNE

Ion Ghica s-a născut la 12 august 1816 în Bucureşti şi a murit la 22 aprilie 1897 la Ghergani, judeţul Dâmboviţa. Este un distins scriitor, om politic şi economist care a contribuit activ la propăşirea ţării şi la crearea statului naţional modern. Ion Ghica a ocupat funcţii importante în stat şi anume: două mandate de Prim-Ministru al României (28 iulie 1866-13 martie 1867; 26 decembrie 1870 -24 martie 1871),un mandat de Ministru al Afacerilor Externe(11 februarie 1866-10 mai 1866),precum şi Ambasador la Londra,în 1881.Distins cărturar,a fost şi preşedinte al Academiei Române,în patru rânduri(1876-1882;1884-1887;1890-1893;1894-1895).

Ion Ghica a fost şi unul dintre pionerii ştiinţelor economice la noi în ţară,opera sa în acest domeniu fiind reprezentată de „Convorbiri economice”,publicate în mai multe ediţii,încă din timpul vieţii sale. Atracţia pentru studiul economiei s-a manifestat încă din timpul studiilor la Paris, la Universitatea Sorbona. A fost propagator al ideii liberului schimb şi al unificării vamale -„Unirea vămilor între Moldova şi Valahia”- precum şi al unificării monetare-„Măsuri şi greutăţi româneşti şi moldoveneşti”. Ca un adevărat vizionar, Ion Ghica susţinea, acum 150 de ani, „unificarea monetară mondială”. El considera creditul un factor de progres şi prosperitate economică.În 1861 realizează chiar proiectul unei Bănci Române,un capital de un milion de galbeni, iar în 1873 conduce instituţia Creditului Funciar Rural.

În 1997,la a III-a Conferinţă Naţională a Asociaţiei Generale a Economiştilor din România -AGER- s-a decis ca ziua de 23 noiembrie să fie dedicată specialiştilor din domeniul economic. În fiecare an, cu acest prilej, se face trimitere la susţinerea primului curs universitar de Economie politică din ţara noastră,de către eruditul profesor economist Ion Ghica. Această prelegere inaugurală avea loc în 1843 la Academia Mihăileană,din Iaşi.

În final,să nu uităm că Ion Ghica s-a născut în familia logofătului Dimitrie Ghica şi Mariei Câmpinaru,una dintre cele mai vechi din Ţările Române, din rândul careia au facut parte domnitori, oameni politici marcanţi. El a primit o educaţie europeană obţinând bacalaureatul în litere la Sorbona,Paris-1836.

Spre sfârşitul vieţii s-a retras din activitatea politică,economică şi culturală pe moşia sa de la Ghergani, unde s-a stins la vârsta de 81 de ani,în 1897.


Autor:prof.Kramer Olimpia

   

Cuvant director

Despre timp și timpuri- despre vreme și vremuri

 

“  Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi şi nouă toate
….”

(Mihai Eminescu)

 

În fiecare toamnă, ne-am obișnuit să spunem că sună clopoțelul  pentru o nouă generație de elevi. Exprimarea rămâne. Dar clopoțelul a fost înlocuit demult de o sonerie, sau, mai nou, de postul de radio care vestește începutul pauzelor într-un mod mai plăcut.

Suntem la Colegiul Economic „Ion Ghica” din Bacău. Bun venit la școală!

Astăzi e o zi altfel, pentru că pe coridoare se aude ecoul pașilor pierduți ai celor care au pășit pe aici ca elevi sau ca profesori.  Oare cum a fost prima zi de școală, acum 100 de ani, pentru cei 64 de elevi înscriși? Nu știm să spunem dacă a fost o zi senină sau nu dar, cu siguranță, au existat emoții, speranțe și așteptări. Ca și acum.

La ceas aniversar, ne-ar fi plăcut să fim împreună dascăli de ieri și de azi, elevi de astăzi și de ieri. Dar vremurile nu ne permit. După un război, o desființare și o reînființare, școala aceasta a trecut și printr-o pandemie. Am învățat să ne organizăm altfel, am învățat că și de la distanță putem comunica, chiar dacă uneori răspunsurile la întrebări mai întârziau sau se pierdeau în eter. Într-o lume virtuală am rezistat și am ieșit învingători, pentru ca astăzi să putem fi iar împreună.

Pentru toți acei care, de-a lungul unui secol, în perioade mai lungi sau mai scurte, și-au împletit existența cu cea a acestei școli, care au trudit pentru ca elevii care au studiat pe băncile liceului să devină buni specialiști, oameni adevărați, care să aibă succes în viață, astăzi rostim cuvinte de recunoștință, apreciere și respect.

Către foștii elevi ai colegiului care, de-a lungul timpului, prin activitatea lor și prin atitudinea lor în societate au făcut cinste acestei școli, se îndreaptă toate gândurile noastre bune.

Peste timp, în vremuri mai bune sau mai puțin bune, am dovedit că trecerea noastră prin această școală ne-a marcat pozitiv, ne-a făcut să fim mai buni.

Tuturor, la mulți ani de ziua noastră !

Prof. Teodora Craus

   

BURSE ȘCOLARE

Anunturi

Festivitatea de deschidere a cursurilor anului scolar 2024-2025 va avea loc luni, 9 septembrie 2024, la ora 9.00.


Program de acces pe spatiile exterioare si pe terenul de sport ale colegiului

Lista posturi vacante 2024-2025
Conditii specifice mobilitate 2024-2025

Festivitatea de deschidere a noului an școlar va avea loc luni, 11.sep.2023, pe terenul de sport.

Rezultat selectia dosarelor concurs ocupare post ingrijitor

Rezultat selecția dosarelor concurs ocupare post muncitor

Anunt concurs ocupare posturi

Evenimente

Date contact

Colegiul Economic "Ion Ghica" Bacau

str. 9 Mai nr. 104, Tel. 0234 510 435, colegiul_ec_bc@yahoo.com

Login Form